Wedstrijdverslagen TOP'63 1, seizoen 2013-2014

Kies een seizoen:

Nijland met hangen en wurgen langs TOP '63

26-10-2013 Nijland 1 - TOP'63 1 = 2 - 1

Door: vv Nijland

Nijland 2 en Nijland 1 speelden beide tegen TOP '63 en de vraag was of het een TOP-dei zou worden. Dat werd het absoluut, want na de 3-0 overwinning van Nijland 2, volgde het eerste het goede voorbeeld en won het niet ongelukkig met 2-1 van de rode lantaarn drager. Nijland schoof door deze overwinning door naar de tweede plaats en TOP zakt al maar verder weg in het degradatiemoeras. Want als er iets duidelijk werd in deze wedstrijd is het wel dat het ook niet meezit als je onderaan staat. Voor TOP is het even niet anders en zij hopen na de winterstop met een weer geheel fitte selectie vol gas te kunnen geven.

Naast de gewoonlijke 10 strijders, nam Peter van Dalfsen weer plaats onder de lat en hij was meteen één van de hoofdrolspelers deze middag. Bij de tegenstander waren dat natuurlijk Frits, Wolter en Jelmer van Erkelens die voor één wedstrijd terugkeerden bij hun oude liefde. Jelmer had binnen de minuut de 0-1 op het bord kunnen zetten, wat om meerdere redenen verschrikkelijk was geweest en Peter keerde tot grote opluchting van alles wat blauw was zijn kopbal. Deze kans maakte meteen duidelijk dat Nijland niet sterk begon en even later moest Peter wederom optreden bij een gevaarlijke inzet van Douma. Hierna werd het allemaal wat stabieler bij de thuisploeg, maar dat kwam vooral omdat TOP zich terugtrok op eigen helft en Nijland het spel liet maken.

Daar ligt nog een hele uitdaging voor de thuisploeg, maar om te zeggen dat het dit helemaal niet beheerst gaat inmiddels wel wat te ver. Dapper en in alle rust werd er naar openingen gezocht en heel soms lukte dat, maar over het algemeen hield TOP de rijen gesloten. Via de zijkanten probeerden de gebroeders Kooistra door te komen en dat lukte met enige regelmaat, maar hun voorzetten leverden niks op. Het was trouwens een wonder dat Sjoerd Teake zijn rushes over rechts kon blijven maken na een aanslag van Dennis Douma, die slechts geel kreeg voor zijn actie. De kansen voor Nijland kwamen voort uit rommelige situaties voor het doel, waar echt lekker afwerken er niet bij was. Eelke kon nog redelijk vrij aanleggen net als Remco, maar de volley en de kopbal waren recht in de handen van keeper Melis van der Meer. De beste kans was voor Erwin die oog in oog met de doelman kwam maar de bal van dichtbij niet voorbij de enorme sluitpost kreeg.

TOP had na een goed begin geen kansen meer gehad, maar kwam na de rust weer opzetten. Jelmer kreeg meteen een beste kans om te scoren van net buiten het strafschopgebied, maar Peter bracht redding. Hierna zouden er nog meer kansen volgen, maar eerst kwam Nijland op voorsprong. Met de wind mee draaide Fokke Jan hard een prachtige vrije trap in, precies op het hoofd van Cor Goeman, die niet goed werd gedekt door Wolter en beheerst de 1-0 binnen knikte. Het was tot dit moment een hele moeilijke middag geweest voor de gastheren en deze voorsprong was een hele opluchting. Voor TOP was dit het teken om dan toch maar de aanval te zoeken en dat leverde een paar beste kansen op. De twee nieuwe spitsen Atsma en Horjus maakten dan ook heel wat meer indruk dan het duo dat ze in de rust hadden afgelost. Atsma ging soms letterlijk het gevecht met Remco en de handige Horjus bezorgde Nijland ook regelmatig angstzweet. Beide heren hadden de gelijkmaker op de schoen, maar natuurlijk was daar weer Peter die ons er doorheen sleepte.

Hoewel het inmiddels weer het bekende 'vrouwen en kinderen eerst' was bij Nijland door de druk en het opportunistische spel van TOP, kwam er hierdoor ook de nodige ruimte voor gemene counters. Erwin en Foeke maakten nog niet de 2-0, maar toen Johan een pass van Timo Breukelaar onderschepte kon hij Nico de diepte insturen. Nico kwam, zag en ramde onbedaarlijk hard de 2-0 onder in de hoek van 25 meter, waardoor de wedstrijd leek te zijn beslist met nog slechts tien minuten op de klok. Helaas liep het anders toen Wolter meteen hierna van dichtbij een vrije trap kon inkoppen en Peter deze bal om onduidelijke redenen van zijn borst liet stuiteren, waarop Wolter zijn eerste doelpunt ooit in een eerste elftal maakte. Tot onze grote teleurstelling deed 'Wolt' dit in een geel shirt, waar wij negen seizoenen lang moesten aanzien hoe hij elke kans om zeep hielp. Klasse Wolter! Achteraf bleek het gelukkig om een volstrekt nutteloos doelpunt te gaan, dat dan weer wel.

De laatste tien minuten en blessuretijd waren er bloed(neus), zweet en tranen nodig om de overwinning veilig te stellen, maar TOP kreeg ook geen echte kansen meer op de gelijkmaker, al hield iedereen z'n hart soms vast. Het rampscenario dat TOP zou winnen door doelpunten van Wolter, Jelmer en Frits van Erkelens kon hiermee ternauwernood worden voorkomen. De victorie werd gevierd, maar ondertussen had ook iedereen wel in de gaten dat Nijland door het oog van de naald was gekropen en TOP ook zonder een stuk of vijf basisspelers nog zo slecht niet is. Als alle enkels, benen, knieën en liezen weer in orde zijn wordt het nog een hele klus om ook in Oppenhuizen de drie punten te pakken. Niettemin ging de rode lantaarn weer mee naar Oppenhuizen, waar trainer Arjen Hoekstra er nog een hele klus aan zal hebben om zijn team voor degradatie te behoeden.