De Kantinedames

Een Kleurrijk TOPPERS gezelschap

De TOPPERS van TOP! Wanneer we het hebben over de toppers van TOP denken we altijd in eerste instantie aan een 1e elftal, een veel scorende spits, een meedogenloze laatste verdediger of aan een bestuurslid van de club.
 
Toch is het goed om te bedenken dat de vereniging niet kan draaien zonder alle vrijwilligers die opvallend of onopvallend achter de schermen hun werk doen voor de club. In dit katern willen we stilstaan bij een belangrijke groep vrijwilligers, het visitekaartje van TOP, de kantinedames. Deze groep vrijwilligers bestaat uit een groep van 8 dames die ‘s ochtends of ‘s middags onze gasten voorzien van koffie, een hapje en een drankje. Daarnaast behoren zaken als inkoop, het maken van de planningen en het zetten en serveren van de thee in de pauze van de wedstrijden tot de werkzaamheden. Aan het eind van ieder seizoen wordt met z’n allen de kantine van een grote schoonmaakbeurt voorzien.  
 
 
In de “oude kantine” aan het Noardein kunnen we ons nog de tijd herinneren dat Hessel Bloemhof samen met de dames Bonnie Metselaar, Tytsje de Boer, Grytsje Dijkstra en Anneke Wijnja de scepter in de kantine zwaaide. Ook in die tijd was de derde helft al een gezellig gebeuren waarbij de kantine draaide op vrijwilligers. 
 
Nu in 2013 is dit nog steeds het geval en wordt de kantine gerund door de dames Marrit de Veen, Anneke Regeling, Marjan Rijpkema, Hil Dijkstra, Douwina Bouwhuis, Klaske Atsma, Cobie Tichelaar, Tineke van der Meer, Dora Schraa, Afke Douma en Nannie Leenstra. De laatste vijf dames hebben we voor dit katern geïnterviewd.
  
Dora, al 21 jaar actief als kantine dame, vindt het contact met de jongeren belangrijk en zegt hier zelf ook jong bij te blijven. Dora vindt het belangrijk dat er mensen zijn die vrijwilligerswerk willen doen. Dora heeft zelf niet veel met voetbal, wel is ze actief als volleybalster, en ziet vooral teamsporten op TV. Als favoriete club noemt ze het Nederlandse elftal.
 
Tineke is, als vrouw van de voorzitter al jaren verbonden met TOP. Ze doet het kantinewerk al van af 1998. Vindt het werk achter de bar alleen leuk wanneer het gezellig druk is in de kantine. Tineke gaat mee in de TOP-sleur van het gezin, mede doordat zoon Melis in het 1e elftal het doel verdedigd. Tineke heeft verder niet zo veel met het spelletje, geeft ook eerlijk toe dat ze niet weet wat buitenspel is. Wel geniet ze er van wanneer ze langs de lijn staat en TOP aan de winnende hand is. Zelf is Tineke nog actief in de badmintonsport.
 
Cobie is al 15 jaar actief als kantinemedewerkster. Ze is hier ingerold via haar dochters, die ook actief bij TOP hebben gevoetbald. Cobie vindt met name de sociale contacten, die ze via dit vrijwilligerswerk op doet, belangrijk. De gezelligheid staat voor op en ook de derde helft is altijd erg gezellig. Cobie heeft zelf ook gevoetbald, basketbal gespeeld, getafeltennist en is nog actief in de badmintonsport. Op TV kijkt Cobie voornamelijk naar voetbalwedstrijden en naar schaatswedstrijden.
 
Nannie is zo`n 10 jaar actief als kantinemedewerkster. Nannie gaat nooit met tegenzin naar haar vrijwilligerswerk. Geeft ook terecht aan dat wanneer je van af 13.00 uur tot 20.30 uur achter de bar staat, je eigenlijk een hele werkdag er op hebt zitten. Het leuke aan dit werk vindt Nannie de waardering die ze ervaart van de gasten in de kantine. Zelf heeft Nannie ook gevoetbald, en zegt dat ze in die tijd een snelle en gevaarlijke spits was. Momenteel is Nannie nog actief in de volleybalsport. Nannie is via haar broers en natuurlijk haar man Eize opgegroeid met voetbal. Haar favoriete club is Feyenoord. Als favoriete sporter noemt Nannie Epke Zonderland.
 
Afke moest even nadenken over hoe lang ze dit werk al doet en kwam hier vervolgens na een week weer op terug. Ze is al 8 jaar actief in de kantine. Volgens Afke is het kantinewerk leuk om te doen en het houdt je jong! Ook benadrukt ze het belang voor de vereniging dat er vrijwilligers zijn. Bij Afke staat de gezelligheid voorop. Afke houdt zich ook bezig met de klaverjasavonden in de TOP-kantine. Afke memoreert aan de oprichting van TOP. Iin die tijd was ze de enige vrouwelijke donateur! Afke is zelf nog actief in de biljartsport en bindt, wanneer er ijs ligt, haar schaatsen onder. Als favoriete club noemt ze natuurlijk TOP en daarna Sc Heerenveen. Sven Kramer is haar favoriete sportman.
  
Zo hebben we het bij deze vijf dames over een historie van in totaal 69 jaar vrijwilligerswerk! De dames vormen een hecht team en gebruiken de fooienpot om er één keer per jaar een dag op uit te gaan. Deze uitjes worden, zoals u ziet aan de foto`s, ook altijd voor het nageslacht vastgelegd.
 
Tijdens de interviews met deze dames kwamen er verschillende sterke verhalen en anekdotes op tafel, en enkele hiervan willen wij u als lezer niet onthouden.
 
Nannie en Afke waren een keer bij de eerste voorjaarszonnestralen het platte dak opgetogen, gewapend met water en zeemleer om de ramen te lappen. Helaas wilde het noodlot dat de deur naar de kantine dicht in het slot viel.
 
Elf graden, in T shirt en geen mobiele telefoon bij zich. Als een geluk bij een ongeluk kwamen Wopke en Meinie wandelend voorbij, waarna de beide dames begonnen te roepen. Wopke dacht in eerste instantie dat de dames wilden dat hij mee zou helpen met het lappen van de ramen, maar gelukkig toog hij vervolgens toch richting de trap naar de kantine om de beide dames te bevrijden. 
 
 
Een vergelijkbaar lot is Tineke overkomen toen twee vreemde clubs op het TOP veld tegen elkaar speelden en het behoorlijk uit de hand liep.
De gemoederen liepen vervolgens in de kantine nog verder op waarna één van de gasten kwaad de kantine uit liep en vervolgens de deur hard dicht smeet en er met de kruk van de deur vandoor ging. Het gevolg was dat een groep gasten opgesloten zat in de kantine, waarna de voorzitter thuis gebeld werd om de deur te openen.
 
Zonder namen te noemen worden ook de scheidsrechters flink door de dames in de watten gelegd. Zo werd op een koude winterdag in de rust thee met berenburg aan de betreffende scheidsrechter geserveerd. Over het vervolg van de wedstrijd is helaas verder niks bekend.  
  
Ook is het voorgekomen dat de betreffende scheidsrechter in de rust vergeten werd door de kantinedames. Dit omdat ze het te druk hadden met het keuvelen achter de bar. Na de wedstrijd moest dit natuurlijk goed gemaakt worden en de betreffende kantinedame toog met een hapje en een drankje richting de kleedkamer van de scheids. Na eerst netjes op de deur te hebben geklopt en het bevrijdende “binnen” te hebben gehoord werd de deur geopend en trof daar een compleet naakte leidsman aan. Superlatieven schieten hier tekort, maar volgens de kantinedames zijn dit “de krenten in de pap”.
 
Zo werden tijdens een uitje onrechtmatig verkregen toffees, welke reeds redelijk over de datum en dus aardig hard waren, door de dames genuttigd. Een van de tanden van Hilly was hier niet tegen bestand en brak af. Geen nood, want één van de dames had secondelijm bij zich en de tand werd vervolgend vakkundig weer vast gezet.
 
Al met al een kleurrijk TOPPERS-gezelschap waar TOP trots op mag zijn en waar we hopelijk nog lang van mogen genieten.
 
Geart Fabriek  
Jubileum 2013
HOOFDSPONSOR VAN TOP'63
PowerField
COSPONSORS VAN TOP'63 Meer sponsor info
Schraa AssurantiƫnDutch Energy GroupTOP'63 ShopHemaKroon VleeswarenWatersportcentrum Hart van FrieslandTerpstra daktechniekBergstra wonenTextielstraWolter Postma DienstverleningBouwbedrijf van der MeerSijperda verhuurBouwwaar
WEDSTRIJDSPONSORS VAN TOP'63
Tjeerd van Netten HoveniersFysio ActiefAquasolarHoveniersbedrijf WijnjaAutobedrijf U. de JongRoelof J. Booy DienstverleningElzinga Specialist in spuitwerkJeroen Bijlsma TuinenEetcafe de BuorrenSchraa AssurantienJasper Bouwt
HET PROGRAMMA WEKEN 22 - 23 >> <<
zaterdag 01 juni 2024
09:00TOP'63 JO15-1-CVVO JO15-2
vrijdag 07 juni 2024
19:30HJSC 45+1-TOP'63 45+1
Meer programma informatie
STAND TOP'63 1wijzig
1. HJSC 1 22 - 56 47
2. NOK 1 22 - 54 29
3. RKO 1 22 - 43 22
4. TOP'63 1 22 - 40 3
5. Hielpen 1 22 - 35 0
6. Arum 1 22 - 35 -3
7. LSC 1890 1 22 - 24 -9
8. Udiros 1 22 - 20 -20
9. Blue Boys 1 22 - 19 -9
10. Mulier 1 22 - 18 -20
11. Woudsend 1 22 - 14 -14
12. Bakhuizen 1 22 - 13 -26
Bekijk de achtergrond afbeelding
Bekijk de website