Herdenking Gerben Brouwer.

geplaatst: dinsdag 22 september 2020

Op zaterdag 26 september willen wij stil staan bij het overlijden van Gerben Brouwer. 

Door de Corona-maatregelen was het destijds niet mogelijk om binnen de vereniging een passend afscheid te organiseren. Dit zal aanstaande zaterdag alsnog plaatsvinden.

T.O.P. 1 en T.O.P 2 zullen zaterdag met rouwbanden spelen.

Bij beide duels zal vooraf een minuut stilte in acht genomen worden.

De aanvang van de wedstrijd T.O.P. '63 en Bolsward 1 is om 14.30 uur.

Wij vragen iedereen om op tijd aanwezig te zijn om alles  respectvol te laten verlopen.

Bestuur vv T.O.P. '63.

Gerben Brouwer een echte Top `63 man. Z`n hele leven er gevoetbald en toen voetballen niet meer ging naar een wedstrijd van het 2e of het 1e om te kijken.Er zijn voetballers die naast het veld de rust zelve zijn en als de wedstrijd begint veranderen in een brok agressie. Gerben had daar geen last van. Rustig in het veld en rustig erbuiten. Bijzonder was dat je het idee had dat je aan zijn voetbal kon zien hoe die was. Rationeel en analytisch. Maar kende je hem beter dan zag je passie en overgave. Hoe je die kon zien? Door z`n concentratie. Altijd de kop erbij. Niet zomaar wat doen.  Ik denk ook echt dat hij nog tijdens de wedstrijd al een analyse van de wedstrijd kon geven in een paar woorden. Later in de kantine zouden er dan niet veel woorden bijgekomen zijn.Hoe voetbalde Gerben? Zoals gezegd met verstand en concentratie. Maar stond je voor het eerst naar hem te kijken dan zou een toeschouwer al snel zeggen, “een rustige voetballer”.  Een vliegende tackle heb ik hem nooit zien maken. Wel met z`n lange benen de bal afpakkend,  de handen licht omhoog. Daarna een kleine dribbel en een kort passje. Had hij betaald voetbal gespeeld dan had de commentator vast een keer het woord chirurgisch genoemd.Prachtige voetballer Gerben in een prachtig elftal. Dat van los zand echt gekneed werd tot een voetbal machine. Bij vlagen dat moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen. Er waren weken bij dat het elftal niet te kloppen was. En Gerben centraal. Zelden zag je hem voetballend op de flank. Nee daar zag je hem eigenlijk nooit.Om zich heen kijkend, altijd kijkend en hoe gek het ook klinkt vaak licht fronsend. Alsof er een puzzel moest worden opgelost. Misschien daarom ook wel vaak in de as van het veld. Meer te beleven en meerdere oplossingen mogelijk.Dat lange ranke lichaam met dat prachtige introverte hoofd. Vol overgave de wedstrijd voetballend.

Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven   zegt Frits in de Avonden in het boek van Gerard Reve. Laat dat een troost zijn.

Jelle


Het volledige nieuws overzicht

Bekijk de achtergrond afbeelding
Bekijk de website